TOP TIEN EN TOP DRIE TRAGE  TOCHTEN


Trage Tocht Posbank (1)

Trage Tocht Beek

Trage Tocht Varssel

Trage Tocht Losser

Trage Tocht Vilsteren (2)

Trage Tocht Noetsele

Stadse Trage Tocht Assen

Trage Tocht Balloo (3)

Trage Tocht Landgoed Baest

Trage Tocht Valkenburg

 

Trage Tocht Posbank staat op nummer 1, omdat ik al heel lang op de Veluwezoom woon en omdat ik het Herikhuizerveld (beter bekend als de Posbank) nog steeds een van de mooiste natuurgebieden vind in mijn directe woonomgeving. Hoewel het er soms veel te druk kan zijn, zijn er genoeg momenten te vinden om te genieten van de rust en het glooiende heidelandschap met de vele vergezichten over de Veluwezoom tot diep in het IJsseldal. Een kwestie van goed uitkienen wanneer je er naartoe gaat. Het is een bijzondere ervaring om in het merendeels vlakke Nederland hier een échte bergwandeling te kunnen maken, waarbij je steeds flink moet klimmen en dalen. Ik heb rond de Posbank eerder al diverse routes gemaakt, maar zie deze Trage Tocht Posbank als de optimale tocht, waar ik alle mooie paden in een route verwerkt heb. 


Trage Tocht Vilsteren staat op de tweede plaats, omdat het een mooi voorbeeld is hoe natuurbeleving en cultuurhistorie hand in hand kunnen gaan. Ook een goed voorbeeld van hoe ik met veel plezier routes ontwerp. Ik heb alle tijd genomen om deze tocht voor te bereiden door het hele gebied eerst grondig te verkennen. Daarna twee korte Rappe Rondjes gemaakt en uiteindelijk alle mooie onderdelen uit die routes verweven tot een Trage Tocht. Landgoed Vilsteren is een pareltje in het Vechtdal met esdorp, kasteel en landschapspark. Op de rand van bos en boerenland, met doorzichten naar meanders in het rivierdal.           


Trage Tocht Balloo staat op de derde plaats, omdat ik het gebied van de Drentse Aa een van de mooiste gebieden in Nederland vind. Ik hou het meest van halfopen landschappen en dat vind je hier in optima forma. Een ander belangrijk punt is dat er nog zoveel onverharde paden te vinden zijn. Dit is de Drentse Aa op z’n mooist, met veel smalle wandelpaadjes, maar ook brede bomenlanen en zandpaden langs forse houtwallen. Ik vind het ook iedere keer weer verrassend hoe rustig en stil het in Drenthe is. Het leuke van deze Trage Tocht is de variatie van beekdal en heideveld, maar ook de mogelijkheid om een lange route van 19 km te lopen of kortere van 13 of 7 km.